hello!

Cute Hello Kitty 4

Followers

Sunday, December 4, 2011

Bila....

Bila fikir semula akan hal lalu...
mesti akan rasa dah byak dosa yang buat...tapi taubat?
tahubuat mmg dah byak kali..i rasa amat malu sgt2dgn diri sendiri dan ALLAH S.W.T..
ALLAH dah bagi rezeki yng byak sgt2.....tapi diri ni ja kadang2 terlupa..
maaflah i bukan nak berleter disini..n bukan pula nak jadi UsTAzOH...
i menulis seperti mana yang i dah trjadi dalam perjalanan hidup i..

klu org bercerita hidup  dia susah dulu..
sedarlah...
ada org yang lebih susah dari kita...
klu i sendiri cakap i seorang yang hebat...
''hey ,ade org lagi hebat la''
dulu i anggap  i tak mmpu hidup di tempat org..
tapi alhamdulillah i mmpu...
tu la..
masing2 ada kemampuan masing..
cuma kadang2 i sendiri n sesiapa sahaja sering merasakan diri sudah
hebat berbanding dgn org lain...

sekarang ni i sedih sgt2...
yelah..

BILA belajar rasa nak cepat2 habis..
BILA belajar pulus tak banyak..
BILA tak byak mintak parent..
BILA rasa bersalah...mula la buat tindakan drastic ..
hurmmm 

BILA dah kerja mula la nak fikir nak sambung study balik...
BILA dah fikir mula la serabut..
BILA dah apply tapi tak de respond mula la pening..
BILA dah pening mula nak menangis...
BILA dah nak menangis dapat tahu pula ada org mngata family pasal kesilapan kecil i..
BILA dah dapat tahu mula tekanan...
BILA tension rasa nak JERIT puas2..nak marah makhluk itu puas2..
BILA fikir balik...tak perlulah balas balik ..sebab..

ALLAH LEBIH MENGETAHUI...
ALLAH TAKKAN BIARKAN HAMBANYA TERUS MENANGIS.
I BERSYUKUR KERANA DIBERI PELUANG UNTUK BERBAKTI kpd KEDUA IBU BAPA I..
ALHAMDULILLAH..

apapun sekarang...hidup mesti diteruskan walaupun mcm2 dugaan yang dtg...
REZEKI ALLAH ada dimana2..cuma kena cari n usaha lebih...
MOGA SEGALA URUSAN I DIDUNIA INI DIPERMUDAHKAN...

k buat semua...
selamat berpuasa 



Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharram pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.
Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.

  1. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  2. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X
  3. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X

  • Niat-  Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah  Taala.
  • fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu
  • kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.
sekian ini sahaja


2 comments:

Mawar said...

mana ade manusie yg xpnh buat silap..sy pn pnh rase mcm yg awk rse tu, n i'm sure much people out there pn pnh rase kepahitan dlm hidup..itu lumrah..selalu bertaubat tu bagus sgt..kdg2 mmg kite lalai..tp pape pn pasti kepada-Nya juga kita kembali kan..xpela..be strong k..setiap yg blaku tu, ade hikmah disebaliknya..sentiase yakin yg Allah tu selalu ada bersama kita..Dia mendengar sgalanya n sgt memahami..tawakal n byk berdoa..insyaAllah kite semua akn bahagia..gudluck in life fren..may Allah bless u.. =)

matahari said...

thanks mawar..betul cakap awk...tak de manusia yang sempurna....moga ALLAH permudahkan urusan saya di dunia...

\

anak bonda dan ayahanda

anak bonda dan ayahanda

TAK SUSAH..MINTA TOLONG CLICK AJE....TERIMA KASIH....