hello!

Cute Hello Kitty 4

Followers

Friday, December 30, 2011

WORDLESS#1-trend


MASIHKAH ANDA IGT?klu sesiapa org kedah tahu la kat mn CS tu..hihihihihihih

Wednesday, December 28, 2011

YELLOW=DIGI+iphone 4s

if i'm so lucky get the iPhone4s !!! 
First thing i should do sure is Thanks for Nuffnangg!!
hopefully...
 but when i read the notice...................................................................................
.................................






"Hurry and get blogging now as contest end 28 December 2011 at 11.45 pm! Who knows, you might be the lucky winner! ;)"

so now 8:40pm...

hope im the lucky...hihihihi


just shared with u.....
my phone no  also DIGI....

digi is so generous to give out pressie for this year..



good luck friends....

and wish me luck.... :)






Sunday, December 4, 2011

Bila....

Bila fikir semula akan hal lalu...
mesti akan rasa dah byak dosa yang buat...tapi taubat?
tahubuat mmg dah byak kali..i rasa amat malu sgt2dgn diri sendiri dan ALLAH S.W.T..
ALLAH dah bagi rezeki yng byak sgt2.....tapi diri ni ja kadang2 terlupa..
maaflah i bukan nak berleter disini..n bukan pula nak jadi UsTAzOH...
i menulis seperti mana yang i dah trjadi dalam perjalanan hidup i..

klu org bercerita hidup  dia susah dulu..
sedarlah...
ada org yang lebih susah dari kita...
klu i sendiri cakap i seorang yang hebat...
''hey ,ade org lagi hebat la''
dulu i anggap  i tak mmpu hidup di tempat org..
tapi alhamdulillah i mmpu...
tu la..
masing2 ada kemampuan masing..
cuma kadang2 i sendiri n sesiapa sahaja sering merasakan diri sudah
hebat berbanding dgn org lain...

sekarang ni i sedih sgt2...
yelah..

BILA belajar rasa nak cepat2 habis..
BILA belajar pulus tak banyak..
BILA tak byak mintak parent..
BILA rasa bersalah...mula la buat tindakan drastic ..
hurmmm 

BILA dah kerja mula la nak fikir nak sambung study balik...
BILA dah fikir mula la serabut..
BILA dah apply tapi tak de respond mula la pening..
BILA dah pening mula nak menangis...
BILA dah nak menangis dapat tahu pula ada org mngata family pasal kesilapan kecil i..
BILA dah dapat tahu mula tekanan...
BILA tension rasa nak JERIT puas2..nak marah makhluk itu puas2..
BILA fikir balik...tak perlulah balas balik ..sebab..

ALLAH LEBIH MENGETAHUI...
ALLAH TAKKAN BIARKAN HAMBANYA TERUS MENANGIS.
I BERSYUKUR KERANA DIBERI PELUANG UNTUK BERBAKTI kpd KEDUA IBU BAPA I..
ALHAMDULILLAH..

apapun sekarang...hidup mesti diteruskan walaupun mcm2 dugaan yang dtg...
REZEKI ALLAH ada dimana2..cuma kena cari n usaha lebih...
MOGA SEGALA URUSAN I DIDUNIA INI DIPERMUDAHKAN...

k buat semua...
selamat berpuasa 



Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharram pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.
Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.

  1. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  2. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X
  3. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X

  • Niat-  Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah  Taala.
  • fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu
  • kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.
sekian ini sahaja


Monday, November 28, 2011

Kami dapat bekas air!!

i ucapkan SALAM MAAL HIJRAH buat seluruh ummat islam....dah bace doa akhir tahun?urm...doa awal tahun?alhamdulillah klu dah bace..samalah kita berdoa agar perjalanan hidup kita diberkati ALLAH S.W.T....
ok....
tgk tak iklan Marrybrown?
ha...nak dijadikan cerita...i pegi mkn d sana tadi...hehehe cewi dpt bekas air free..design dia boleh tahan la.bukan senang Marrybrown nak kasi hadiah...

to all gadis2....
berjaga2 lah semasa berjalan2 di tempat awam..kerana lelaki2 miang ada dimana2...
i sgt2 sakit hati dgn lelaki seperti itu...i tak leh nk crite ape yang trjadi...tapi itu dah jd pgjaran dekat i...


ni pic bekas air tu...









Tuesday, November 22, 2011

ANGRY BIRD!!!! SELIPAR BURUNG MARAH!!!









i've got 1 slipper bedroom!!!!lalalalalalal

org UTAGHA kata "cewi"

hahahhahah yes..im very the cewi(jakun)...

comel kan?nak cari bird yang warna pink..tapi tak jumpe...blue pun nice kan??

i by ni murah je...klu mahal sorry la....tak beli terus..

nak tahu berapa?kene la PM i...hahahhaa







ingat nak buy 1 lagi untuk bawak balik SP... ngee~



Saturday, November 19, 2011

to all blogger! :)

sekarang ni i rase mmg demam blogger lah..(means ramai yang dah mula mnjadi blogger)
sebab adik i pun dah ada blog!!hahahhaha
nasib baik adik i yang last skali tu tak buat...klu tak boleh buat team..hahahhaah

ok..no i nak show u all satu sketsa yang dimana kartunis ni mmg pandai buat lawak.. 
_
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ini gambarnya......



 


.ini hanyalah sketsa yang didpaparkan kartunis..adakah anda begini  or  tak..?
tapi still tersenyum sendiri kan..hehehehe klu i terus gelak...hhahahaha.

Saturday, November 12, 2011

kerepek ubi from paris

kerepek ubi pedas parit raja...hehehehehh
 thanks to en Dani...kerana sudi mmbelikan kerepek untuk i...
serius i mmg suka sgt2 krepek dr sane..sedap~
klu tak caye cubelah....murah pun murah....
sekarang tgh mnjamah smbl tggu time solat isyak....

ini ha tgk KEREPEK UBI PEDAS PARIS (PARIT RAJA sebenarnya)hehhehe


Thursday, November 10, 2011

di rantauan?kat japan ke?or jipun?:D

salam...

ok....now kita bercakap pasal hari raya haji....how bout u all....i sebenarnye raye haji tak balik kg..huhuhu sedih

 sgt2..serius..terkenang muka ayah bonda....tapi nak buat mcm mn..i dpt cuti 3 hari je..( tanak terjumpe or dgr tntang si polan tu mnjadi salah satu sebab..)..


i tahu my parent sgt2 harapkan i balik...tak pe lah...insyaallah klu umur pnjang...smpai la di kedah  bulan 12 ni.....

rindu sgt2 family...tak tertahan sebak didada...

tapi apa nak buat..mcam ni lah hidup di perantauan...

syukur alhamdulillah..I  MAMPU BERPIJAK PADA KAKI SENDIRI tanpa belas ehsan org...

serius..kdg2 i g shopping brg2  mknan i sendiri...pastu ronda2 sorg2 kat MALL...

pastu boleh tinggal sorg2 kat rumah sendiri...serius...tapi takut juga sebenarnya stay sorg2 ..ye lah..sekarang

mcm2 kes.....cuma berdoa..dan bertawakkal semoga diberi pelindungan ALLAH S.W.T..


HOW BOUT HARI RAYA HAJI ?


ok...raya haji i kat tempat org ni mmg la tak sama..tapi i dgn kwn i memeriahkan lg hari itu...hehhe wlupun 3 org ja...hehehhe..

pg2 tu i awal2 lagi dah bgun...semangat nak raya la konon..hehhe (eley..pkul 8 pg sbnrnye  takde la awal..hehhe)


cdngnye pagi tu nak masak rendang...petang  sblu raye i n member kamcing i tak beli brg dah...best

o....pagitu aku dgn mmbr i bertungkus lumus masak rendang...i ni tukang tumbuk,potong n tumis je...
so mulalah proses memasak...

psssss~ nak gtaw i salah beli kerisik...hahhaha kene gelak satu rumah..boleh pulak i amek untuk masak

taucu..hahha mn i tahunasib 1 tu btul..ye la..mn taknye...i mn tahu..i fikir amek jenama lain 1..hahahha ye

la..kot2 sedap..last tersalah pulak..cis!memalukan..hahhaha


ok masak punye masak...






INILAH HASIILNYA....




TARA!!!!!




SERIUS SGT2 SEDAP!!!
rendang ayam..


hehehhe ni resepi kwn i yang ajar..hope nnti2 nak try buat...

kami mkn dengan ketupat..n lupe nak snap pic meehon sup yang kitorg sediakan juga harittu...yang sedihnye

 nasi himpit mula2 tak jadi..last2 menjadi pulak!!! sedap!!!!hehehheehe tahniah2 buat i..hahhaha

lepas mkn acara bergmbr la...hihihi

ok  ni gmbr gegeh kami..hahhaha

actually this first time we celebrate hari raya sesame....n first time dlm hidup i i tak de dgn fmly di pagi raya..huhuhuhu sedih2...huhuhuhu dari jauh kupohonkan ampun maaf....uhkhuhkhuk...

apa2 pun restu ayah bonda sentiasa bersamaku..alhamdulillah...



baget nak bg nmpak smpul raya..tak nmpk ar pulak..di pintu tu..huhuhuh


hehehehheehehhe pastu i denga kawan baik i g jejalan....hehhe jom makan2!!! nyum2....






ok smpai sini sajA

DISINI I INGIN MENGUCAPKAN 
SELAMAT HARI RAYA
AIDIL ADHA..

MAAF ZAHIR DAN BATIN.
(maaf lambat wish..)

Wednesday, October 26, 2011

hari ini hari rabu!

salam...
tadi dah dengar dah bunyi mercun pung pang pung pang....hehehhhehehe
sekarang ni tgh bosan...
eh2..sebelum tuh nak wish happy deepavali to kawan2 i yang beragama hindu...

harini cuti..but tak tahu nak buat ape...dok tgk laptop ni...tercetus idea nak melukis menggunakan  kedai gambar...hihihii lenguh jari jemari...i tak guna mouse sebab mouse ade kat atas..malas nak naik..
lukis punya lukis terhasil lah lukisan ku yang tak seberapa..hahahha lucu pun ade...

ok see........

tara~~~~~~~~




hehehe lucu kan..tapi ok lah..pertama kali lukis......hehhehehehehehehehe jgn gelak!!!
i tak pe lah nak gelak pon...lallalalaalala~

Friday, October 14, 2011

DAULAT TUANKU!



Sultan Kedah diisytihar Yang di-Pertuan Agong ke-14

Majlis Raja-Raja dalam mesyuarat khasnya pada Jumaat bersetuju mengisytihar Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong yang baru berkuatkuasa pada 13 Disember ini untuk tempoh lima tahun.

Sultan Abdul Halim akan turut mencatat sejarah baru iaitu menjadi Yang di-Pertuan Agong buat kali yang kedua dalam sejarah pemerintahan baginda. Kali pertama baginda menaiki takhta ialah pada tahun 1970 sehingga ke tahun 1975 iaitu sebagai Yang di-Pertuan Agong yang kelima.

Belum pernah dalam sejarah pelantikan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sejak kewujudannya pada tahun 1957, mana-mana Raja atau Sultan menaiki singgahsana takhta negara untuk kali yang kedua.

Sementara itu, Sultan Kelantan Sultan Muhammad V dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong untuk tempoh yang sama, menurut kenyataan akhbar dari Jabatan Perdana Menteri. Sultan Muhammad V, 42, dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 Sept 2010. -MStar



bangga beb ..


walaupun pasukan bole sepak kedah tak dapat mara ke piala malaysia...i masih dapat berbangga dengan SULTAN KEDAH..
  
sultan kedah merupakan sultan yang berdaulat.....
i doakan moga baginda dipanjangkan umur....dan sihat sejahtera.....
sultan kedah sultan berdaulat....
DAULAT TUANKU....!



Wednesday, October 12, 2011

AISKRIM POTONG!!!!


salam...

 I live my life to maintain my own happiness while trying my best to
 not cause unhappiness to anyone else. 

Many people make the mistake of believing that they don’t
 deserve happiness and accept their unhappy state as their destiny. 
The truth of the matter is that happiness, like anything else in life, needs to be nurtured
 so now....
one think that i need to do is...


better remain silent and not even think.. be

 thought a fool

 that to speak and remove all doubt.

somebody spoiled my mood sometimes...but its okay...

Berfikirlah sebelum berkata kata, jangan

 berfikir sesudah berkata kata sebab sebelum

 perkataan keluar kita punya, apabila sudah

 keluar orang punya. Dari kata kata kita dapat

 mendapat banyak kawan kawan dan lawan

thats y i told u,silent is better..

so now im very happy with my life...

ok sudah ayat2 syahdu i.klu tak nak taip

byak 

but i malas nak taip banyak2..kang org bosan

haahah..

ok for someone yang buat life i jadi tak best...
harap2 pergi jauh2...
hahahahahahaha


ok bout my story harini...i nak crita pasal 




AISKRIM POTONG..


ingat lagi tak?

i masa kecik2 suka makan...(smpai sekarang sbnrnya)...
heheh

tapi sekarang susah la nak jumpa aiskrim tu...

skrg terpaksa makan baskin robins...huhuhu


tadi i ade search dekat ternet...ada sorg 

blogger ni cakap ada jual kat tesko.

tak la..nanti nak try cari tengok lah...

ingat lagi masa kecik2 dulu...my mom,

slalu belikan aisrim potong.

pastu uncle tu letak kacang kat atas..

alamak sedapnya...

pastu my mom slalu warning la kat ai...

"jangan makan smpai bawah...sebab dia letak 

''taek hidong''..

hahha sebenarnya klu nak tahu...bukan betul pon...

ye lah.ibu mana tak jaga kebersihan...

uncle tu kan pegang yang bawah ja...

tu sebab la dia tak kasi makan...

kan KUMAN...mana tahu uncle tu tak basuh

 tangan ka...haahaha geli pula klu betul...





hahhaha tapi aiskrim potong paling aku suka....nyum2...



ha ni dia aiskrim potong tu..aku cari kat google...thanks to owner gmbr aiskrim ni...




Friday, October 7, 2011

please help????

hehehhhehe sebenarnya malu nak habak yang

-
--
-
--
--

-
-
-
-
-
-
-
-
-

 i masuk contest!!!hehehhe serius tak penah masuk contest dalam facebook.....hehehhe mane taknye...contest pulak tulis
 SAYA COMEL BILA PAKAI SHAWL SATIN!! hahahha geli hati bila baca.....maaflah sy bukan baget sy comel..sy just nak join contest ni..nak cube nasib...hehheheheheh


tapi............
serius segan....
Btw..... klu bole nak mintak tolong like kan ye?sy tak comel.tapi nak mintak like kan je....
..
jasa mu dikenang..


first step...

u mesti like page ni dulu...page contest

pastu tolong like pic i yang tak seberapa ni..i nak mencuba ...harap kerjasa semua k..ngee~

---> my pic

thanks all!!!! muuuaaahhhh!!! ngee~

Sunday, September 25, 2011

minat lelaki pakai rantai??????

salam...


ok...harini i nak bercakap pasal rantai...

mcm i seorang girl sudah semestinya boleh memakai rantai kan???

tapi  boyssss????????????????????????????????????????????/

ok honestly masa zaman i sekolah menengah lagi i mmg suka sgt2 tengok lelaki pkai rantai....smpai la pada petang ini i baru dapat tahu hukumnya..

hurm..but now..
tak lagi...

tadi i ade post dekat FB i....mcm ni bunyinya..

suke sgt tgk lelaki pkai rantai(bukan emas) serius sy sgt suka!!


then.....

tersebutlah kisah...

rupa-rupanya status i jadi panas di line..hahhaha
mana tak nye...bace tengok lah...

subhanallah..i tak tahu pun ape hukum lelaki yang memakai rantai....

pada hari ini dan tarikh ini..i dah tahu..




rase bersalah pulak.pada somebody masa zaman i belajar dulu..pernah hadiahkan rantai dengan sorg mamat hingusan ni... Oh no...


harap2 dia buang dlm tong...serius i tak tahu hukum lelaki pkai rantai..
patut la my m0m tak suka..tak terfikir pulak i na tnye dia.. hurmmm


ok.bab dalil2 yang i bace tadi...ni ha...semua ni sumber dari ustaz kazim tanyalah ustaz
n sumber dari dari mufti brunei also dari ustaz mohd faizal


i dah bace semuanya..i dah faham..so nak cari BOBOY or HUSBAND pastikan dia buang rantai leher or cari yang mmg bukan jenis memakai rantai leher.hhehhehe 

sedikit sebanyak yang dapat dikongsi.ni 


baca k...
Berdasarkan hadits tersebut, Imam Ibnu Hajar al-Haitami 
Rahimahullah berkata: 

Ertinya: “Sesungguhnya haram (orang lelaki) menyerupai mereka 
(orang perempuan antaranya ialah) dengan memakai perhiasan 
yang khusus bagi mereka lagi  yang lazim menjadi hak mereka 
seperti memakai gelang tangan, gelang kaki dan seumpama 
keduanya.” 


Syeikh al-Islam Zakariyya al-Anshari Rahimahullah pula berkata: 
  
Ertinya: “Dan daripada apa yang haram ialah gelang tangan dan 
gelang kaki untuk dipakai oleh  orang lelaki dan orang khuntsa 

ок setakat ini sahaja info yang saya dapat...

selamat beramal....tata~







termasuklah rantai mcm ni..hehheh i pkai tak pe sebab i kan girl..hhehehe


Saturday, September 10, 2011

MEREKA SAH MENJADI SUAMI ISTERI..

SALAM....
ehem2...


Masyarakat Melayu begitu berpegang teguh dengan adat resam kerana ia dipercayai mempunyai kesan dalam kehidupan. Bagi masyarakat Melayu, adat resam perkahwinan begitu dititik beratkan. Sesuatu upacara dalam peringkat perkahwinan itu akan dijalankan dengan meriah dan penuh adat istiadat. Dalam adat perkahwinan masyarakat Melayu, terdapat beberapa peringkat penting.




kalau hang nak p merisik


Adat ini juga dipanggil meninjau atau menengok. Tujuan adat ini dilakukan adalah untuk memastikan bahawa gadis yang dihajati oleh seorang lelaki itu masih belum berpunya. Ini penting, kerana dalam Islam seseorang itu dilarang meminang tunangan orang. Di samping itu, adat ini juga bertujuan untuk menyelidik latar belakang si gadis berkaitan kemahiran rumahtangga, adab sopan, tingkah laku, paras rupa serta pengetahuan agamanya. Lazimnya adat ini akan dijalankan oleh saudara mara terdekat pihak lelaki seperti ibu atau bapa saudaranya.
Bagi pihak si gadis pula, terdapat beberapa kriteria yang perlu dipertimbangkan sebelum menerima lamaran pihak lelaki antaranya ialah lelaki tersebut perlulah mempunyai latar belakang agama serta mempunyai pekerjaan yang baik.
Adakalanya semasa merisik, wakil lelaki tersebut akan memberikan sebentuk cincin tanya berupa cincin belah rotan dan jika pihak gadis bersetuju mereka akan menetapkan tarikh untuk peminangan. Walau bagaimanapun adat merisik jarang dilakukan lagi kerana pasangan tersebut telah berkenalan terlebih dahulu, justeru itu mereka akan terus menjalankan adat meminang untuk menjimatkan kos dan masa.


kalau hang nak minang orang hang baca nih~


Setelah diketahui bahawa gadis tersebut belum berpunya, pihak keluarga lelaki akan menetapkan hari untuk menghantar satu rombongan peminangan. Urusan peminangan akan dilakukan oleh kaum keluarga terdekat pihak lelaki. Adat ini dilakukan bagi menyatakan tujuan mereka yang sebenarnya secara rasmi. Saudara-mara kedua-dua belah pihak akan berunding untuk menetapkan tarikh dan masa yang sesuai untuk adat bertunang pula. Di samping itu, perbincangan juga akan diadakan berkenaan dengan hantaran dan jumlah rombongan yang akan datang untuk upacara bertunang untuk memudahkan pihak perempuan menyediakan persiapan semasa majlis pertunangan kelak.




dan sebenarnya i nak cerita pasal cousin i nikah baru2 ni..hahahahahahah 


alhamdulillah cousin i MOHD SHUHAIRIE AHMAD DAN NUR JANNATUL  selamat di ijab kabulkan...


ni semasa majlis akad nikah berlangsung...dari masjid hinggalah ke rumah pengantin... 

cousin i n kwn2 nya

datin2 bawa duulang hantaran...

gelisah depan tok kadi..hahahha

batal air sembahyang

akhirnya bersatu jua









dua org awek ni mmg rajin posing...hahhaha harap maklum



 sampai disini saja...k bye~~~~~

raya tahun 2011

salam...

raya korang macam mana?best tak...i raye ke tiga baru betul2 rasa raya..ye lah i raya rumah tok i...pastu paklong i tak de anak...then ayah i anak bongsu dari dua adik beradik..so i raya dgn aik2 i ja lah...i bersyukur kerana masih bersekempatan beraya dengan family pada tahun ini..mana tahun tahun2 akan dtg i dah tak dapat beraye dengan dorg....walaupun first raya i ada sikit tertekan dengan masalah i...tapi alhamdulillah i ada parent yang sgt2 sygkan i...apapu jadi dekat i..parent i lah yang menjadi kekuatan pada i...Dan puasa tahun ni..i puasa penuh!!!!heheeh alhamdulillah...syukur kepada ALLAH S.W.T..

raye tahun ni tema baju raya family i warna merah hati...abah beli baju raya last minit...last bju warna merah hati dia tak berkenan..abh pergi tukar baju warna merun jadi warna PINk!!!! hahahah abah...abah....


ok2..cita pasal raya...i nak tunjuk gmbr raya kat semua..ni ha...

ni gmbar family i...


abah dengan adik warna pink...hehehhehe
masa ni beraya di rumah tok, first raya

bondaku yang buat..ketupat tahun ni menjadi...tahniah!!hehhehe



byak lagi..tak sempat nak snap 

sebelum tidur...cara2 hilangkan bosan..hahha

org dapat duit raya.aku dapat hadiah..hehehe BTW TQ!!



kasut raya tahun ni biasa2 sahaja...
jgn beli kasut vincci di sogo sebab kasut  tak dijaga...kotor pulak...
kalau nak buy,buy dekat tempat lain..byak choice...okay~

my big family

anak buahku

me and  my cousin








at rumah usang..


SEKIAN SAHAJA STORY AKU KALI NI....
SELAMAT HARI RAYA....
BYE~~~




\

anak bonda dan ayahanda

anak bonda dan ayahanda

TAK SUSAH..MINTA TOLONG CLICK AJE....TERIMA KASIH....