hello!

Cute Hello Kitty 4

Followers

Sunday, September 25, 2011

minat lelaki pakai rantai??????

salam...


ok...harini i nak bercakap pasal rantai...

mcm i seorang girl sudah semestinya boleh memakai rantai kan???

tapi  boyssss????????????????????????????????????????????/

ok honestly masa zaman i sekolah menengah lagi i mmg suka sgt2 tengok lelaki pkai rantai....smpai la pada petang ini i baru dapat tahu hukumnya..

hurm..but now..
tak lagi...

tadi i ade post dekat FB i....mcm ni bunyinya..

suke sgt tgk lelaki pkai rantai(bukan emas) serius sy sgt suka!!


then.....

tersebutlah kisah...

rupa-rupanya status i jadi panas di line..hahhaha
mana tak nye...bace tengok lah...

subhanallah..i tak tahu pun ape hukum lelaki yang memakai rantai....

pada hari ini dan tarikh ini..i dah tahu..




rase bersalah pulak.pada somebody masa zaman i belajar dulu..pernah hadiahkan rantai dengan sorg mamat hingusan ni... Oh no...


harap2 dia buang dlm tong...serius i tak tahu hukum lelaki pkai rantai..
patut la my m0m tak suka..tak terfikir pulak i na tnye dia.. hurmmm


ok.bab dalil2 yang i bace tadi...ni ha...semua ni sumber dari ustaz kazim tanyalah ustaz
n sumber dari dari mufti brunei also dari ustaz mohd faizal


i dah bace semuanya..i dah faham..so nak cari BOBOY or HUSBAND pastikan dia buang rantai leher or cari yang mmg bukan jenis memakai rantai leher.hhehhehe 

sedikit sebanyak yang dapat dikongsi.ni 


baca k...
Berdasarkan hadits tersebut, Imam Ibnu Hajar al-Haitami 
Rahimahullah berkata: 

Ertinya: “Sesungguhnya haram (orang lelaki) menyerupai mereka 
(orang perempuan antaranya ialah) dengan memakai perhiasan 
yang khusus bagi mereka lagi  yang lazim menjadi hak mereka 
seperti memakai gelang tangan, gelang kaki dan seumpama 
keduanya.” 


Syeikh al-Islam Zakariyya al-Anshari Rahimahullah pula berkata: 
  
Ertinya: “Dan daripada apa yang haram ialah gelang tangan dan 
gelang kaki untuk dipakai oleh  orang lelaki dan orang khuntsa 

ок setakat ini sahaja info yang saya dapat...

selamat beramal....tata~







termasuklah rantai mcm ni..hehheh i pkai tak pe sebab i kan girl..hhehehe


4 comments:

nub said...

semat2 pun takboleh. take note lelaki2 sekalian.

*ceq sekali =)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

dulu akak suka jugak tgk lelaki pakai rantai yg jenis tali2 tu

matahari said...

betul2~ lepas ni tak minat dah..heheh

Roxy zai said...

hakhakhak..dr dulu mmg xsuka tgk lelaki pakai rantai..peliks semacam jaa~^^

\

anak bonda dan ayahanda

anak bonda dan ayahanda

TAK SUSAH..MINTA TOLONG CLICK AJE....TERIMA KASIH....